Carrière tips

Solliciteren

Vaak is het toch nog steeds zo dat je CV het eerste visitekaartje is waar je op beoordeelt wordt. Het is daarom belangrijk dat je dat in elk geval in orde hebt zodat je door kunt naar het proces waarin jij centraal staat. Je CV moet er zowel inhoudelijk als qua vormgeving verzorgd en professioneel uitzien. Het moet netjes zijn ingedeeld en alle gegevens moeten correct EN zonder spelfouten worden ingevuld.

De sollicitatiebrief is hét middel om je te onderscheiden van je concurrenten en boven die grote stapel uit te steken. Zorg dat je authentiek bent en dus geen 100 copy paste brieven de deur uitgooit waar niks vanuit straalt. Recruiters kunnen prima aanvoelen wanneer een brief authentiek is of een kopie van nog honderd andere. Ook bedrijven houden er niet van om tweede keus te zijn. Weet dus waar je solliciteert. Geef aan wat je denkt te komen brengen en wat je denkt te kunnen halen bij de organisatie waar je gaat stage lopen of werken. Verdiep je in de organisatie, is dit wel het juiste bedrijf voor jou? Wees enthousiast en geef helder je motivatie weer, maar ga ook weer niet over the top met je enthousiasme. Lees de vacature goed en geef op alle vragen uit de vacature helder antwoord. Zorg er echt voor dat de brief zonder spelfouten is geschreven om je kansen te vergroten op een uitnodiging.  En tot slot; Keep it real!

Het Gesprek

Als het je gelukt is om uitgenodigd te worden dan ben je er bijna. Maar eerst nog het alles maar dan ook alles bepalende gesprek; het sollicitatiegesprek. Tijdens dit gesprek kun je het maken of kraken. Doe je het goed dan zit je goed, heb je het verpest of loopt het gewoon niet helemaal lekker dan is het misschien maar beter ook dat je niet aangenomen wordt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald zou ik zeggen. Gewoon door gaan!

Tijdens een sollicitatie gesprek is het onwijs belangrijk dat je een positieve indruk achterlaat bij de recruiters. Zij kijken puur naar wat het beste is voor de organisatie en wie daar het best voor geschikt is en welke persoon daar het best bij past. Niks persoonlijks. Het is aan jou om gemotiveerd en enthousiast over te komen zodat je de recruiters kunt overtuigen van jouw meerwaarde binnen de organisatie. Verdiep je daarom goed in de organisatie, lees het jaarplan (lezen niet bestuderen), bekijk de marktpositie en de mogelijkheden die er zijn voor medewerkers. Maar bel ook gewoon eens op om te vragen naar de bedrijfscultuur en de dresscode.
  
Heel vaak komen de volgende vragen eigenlijk elke keer weer terug;

Waarom wil je bij ons werken?
Wat lijkt jou aantrekkelijk/interessant aan deze functie?
Wat voor bruikbare ervaringen heb je die jou kunnen helpen bij deze functie?
Wat zijn jouw verwachtingen van deze functie?
Waarom denk je dat jij geschikt bent voor deze functie?
Noem eens een aantal sterke en zwakke punten van jezelf en geef hierbij een voorbeeld?
Nog belangrijk is jouw persoonlijke motivatie om ergens te werken. Weet je zeker dat je gelukkig wordt binnen die organisatie? Past de bedrijfscultuur bij je? Weet je met wie je komt te werken? Geef eerlijk antwoord op je intrinsieke motivatie. Het  heeft geen zin om jezelf gek te maken en verkeerde keuzes te maken op basis van valse argumenten. Hou het dicht bij jezelf. “ It’s only a job”  


Leuke sieraden aangeboden: