De kracht van de imperfectie


Het huidige schoonheidsideaal is aan het veranderen. Het streven naar absolute perfectie heeft plaatsgemaakt voor een zoektocht naar 'imperfecte perfectie': een perfect uiterlijk met een (perfecte) schoonheidsfout die het karakter en de persoonlijkheid onderstreept.


'Je bent de mooiste lelijke man die ik ken', zei de verleidelijke Lupe Sino tegen de Spaanse torero Manolete in de movie The Passion Within. In deze film kan Andrian Brody (als Manolete) inderdaad niet voor mooi doorgaan. Zijn krachtige (zeg maar: enorme) neus neemt het hele witte doek in beslag maar verleent hem een onweerstaanbare charme.

Imperfecties voltooien de perfectie. Het is een trend die uit Amerika komt overwaaien. Jarenlang hebben we een absolute perfectie nagestreefd. Acteurs in Hollywood streefden ernaar om elk rimpeltje (en daarmee ook de gezichtsuitdrukking) met Botox uit te vlakken en de tanden moesten witter dan wit gebleekt zijn (er wordt zelfs gezegd dat Tom Cruise geen koffie zou drinken om het smetteloze wit van zijn gebit niet te bezoedelen). Nu is men toch inkeer gekomen. 'The perfection standard got too perfect' schrijft The New York Times in een artikel van 19 oktober 2010 met als titel 'Teeth Are Becoming Less Perfect'.
Het is niet de symmetrie die iemand aantrekkelijk maakt, maar de perfecte imperfectie.

Tanden mogen een graad minder wit zijn en hoeven niet meer kaarsrecht op een rij te staan. Indien esthetisch verantwoord, mag er zelfs een spleetje tussen de voortanden zitten. Iets dat tegenwoordig steeds vaker als de 'perfecte imperfectie' wordt beschouwd en nagestreefd. Modellen als de Nederlandse Lara Stone en de Australische Jess Hart zouden een 'spleetje tussen de tanden' rage hebben ontkend. Vooralsnog concentreren de media zich vooral op de vrouwelijke schoonheid maar ook in de mannenwereld schijnen dezelfde regels te gelden.

Bron: adversus.nl 



Leuke sieraden aangeboden: